Tvivelaktiga Affärer med Stöd från Regering och Stat
banner

Artiklar om Bactiguard

 

Dom målnr. 7998-13 Gunnar Walstam » 


Börsbolagets grundare ska betala 200 miljoner »

Affärsvärlden 12 november 2015
 

Bactiguard går mot strömmen »

DI 8 sept - 2015

Granskning av Bactiguard, Sammanställning av SVD med alla deras artiklar »

 

Magplask för EQT-chefens bolag

DN 19 feb - 2015

Inga noteringsuppdrag efter Bactiguard

Aktiespararna 30 april - 2015

Socialdepartementet deltar i tveksamma affärer inom sjukvårdsområdet

Newsvoice 28 feb - 2013

Bactiguard blöder

DI 12 maj - 2015

Bactiguard betalar ordföranden jättearvode

SvD 13 maj - 2015

Bactiguard fortsätter att leverera besvikelser

SvD 19 feb - 2015

Ordföranden plockar hem miljoner

DI 18 maj - 2015

Bactiguard rasade efter felutskick

SvD 14 november - 2014

Därför övergavs Bactiguard

SvD 22 juli - 2014

Miljonförlust för Bactiguard

SvD 12 maj - 2015

Skarp kritik mot Bactiguard

SvD 4 juli - 2014

Storturbulens i Bactiguard

SvD 3 juli - 2014

Dyster börsresa för Bactiguard, (pdf) »

Börsnotering sänker Bactiguards resultat, (pdf) »
17 sätt att sänka ett bolag, (pdf) »

Därför övergavs Bactiguard, (pdf) »
Flera eqt-höjdare har storsatsat i Bactiguard, (pdf) »
Forskare skeptiska till Bactiguards produkt, (pdf) »
Skarp kritik mot Bactiguard, (pdf) »

Granskning av Bactiguard, Sammanställning av SVD med alla deras artiklar, (extern länk) »Oförändrat på Stockholmsbörsen »
Forskare skeptiska till Bactiguards produkt »
"Därför borde Bactiguard inte noterats just nu" »
Stor turbulens i Bactiguard »

 

Följande text är hämtad från Newsvoice, läs hela artikeln här »

Socialdepartementet deltar i tveksamma
affärer inom sjukvårdsområdet


Press och media har under senare år flitigt rapporterat om hur socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson medverkat i den globala marknadsföringen för ett medicintekniskt företag vid namn Bactiguard AB. Bolagets VD Christian Kinch har vid officiella besök runt om i världen fått stöd i undertecknandet av en mängd affärsavtal.

Text: Johan Thyberg, Professor emeritus i cell- och molekylärbiologi

Inför Maria Larssons delegationsresa till Japan i mars 2009 ordnade Socialdepartementet och Swecare t.o.m. en presslunch i Bactiguards lokaler vid Stureplan i Stockholm. Göran Hägglund har även stöttat bolaget på hemmaplan genom besök vid dess anläggning i Markaryd (oktober 2008) samt genom att vara med och ta det första spadtaget när Eslövs kommun skulle bygga en fabrik åt företaget (juni 2010).

I december 2008 fick Christian Kinch vidare ta emot Swecare Export Award ur Göran Hägglunds hand. Denne sa då bl.a. följande: ”Bactiguard kan fungera som en förebild för många svenska entreprenörer som vill hjälpa till att skapa en bättre vård för människor över hela världen”. Förvisso inget dåligt betyg.
Vad ligger bakom denna framgångssaga?

Jo, en lång och ur affärssynpunkt högst tvivelaktig historia. Det hela började i slutet av 1970-talet när en läkare och forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med en småländsk tekniker utarbetade en metod för beläggning av sjukvårdsartiklar som förs in i kroppen med ett ytterst tunt lager silver i syfte att minska risken för vårdrelaterade infektioner (s.k. sjukhussjuka). Det man inriktade sitt intresse mot var urinkatetrar, ett ofta använt hjälpmedel förknippat med en ökad risk för urinvägsinfektioner.

Tidigt etablerades kontakt med det engelska dotterbolaget till CR Bard Inc, en stor amerikansk koncern inom det medicintekniska området. När det blev aktuellt att börja marknadsföra tekniken blev det dock inte detta bolag utan den svenske entreprenören Gunnar Walstam som primärt kom in i bilden.

Denne hade fått insyn i projektet då han arbetade för det amerikanska konsultföretaget Bain & Company som i mitten av 1980-talet ordnade ett möte på Karolinska Institutet rörande kommersialisering av medicinska upptäckter. Där deltog den ovan nämnde forskaren som presenterade metoden för silverbeläggning. Några månader senare kontaktades denne av Walstam som uttryckte intresse för dess affärsmässiga möjligheter. Utvecklingsarbetet var vid denna tid långt framskridet och forskaren hade tillsammans med kollegor på den urologiska kliniken vid Karolinska Sjukhuset redan utfört flera studier som demonstrerade en skyddande effekt mot uppträdande av bakterier i urinen vid användande av silverbelagda katetrar (en medarbetare försvarade 1989 en doktorsavhandling baserad på dessa undersökningar).

Klicka här för att läsa hela artikeln om Bactiguard »